Menu

Hvem var de danske pirater?

I den lille by El Castillo ved floden Rio San Juan i det sydlige Nicaragua finder man placeret mellem floden og det koloniale spanskbyggede fort et skilt med teksten: ”I 1640 sejlede franske og danske pirater op ad floden San Juan”.

Det med de franske pirater er velkendt. En af de mest berygtede pirater var Jean David Nau - ofte kaldet Francois l’Ollonais. Det med de slemme hollandske pirater er velkendt. Byen Bluefields ved Den Caribiske Kyst er opkaldt efter piraten Blauveldt eller Bleeveldt. Men hvem var de danske pirater, der sejlede op ad Rio San Juan??

Læs mere...

Granada – byen i orkanens øje

Granada var den første by på det amerikanske fastland, som spaniolerne anlagde, da de anført af Pedrarias Davila i 1524 trængte ind i kontinentet. Ved at sejle op ad den 200 km lange flod Rio San Juan fra Det Caribiske Hav og krydse Nicaragua-søen, Cocibolca, stødte de på Ometepe. Francisco Fernandez de Córdoba blev sendt videre fremad med en flok mænd. Han fandt den egnede bugt i det ferske hav, det perfekte udgangspunkt for erobringen. Herfra skulle den nye verden bygges. Han grundlagde byen Granada samme år klinet op ad Los Xaltevas, en del af Chorotegas-folket indvandret fra Mexico i de første indvandringsbølger omkring 800 år tidligere.

Læs mere...

Filibuster præsidenten William Walker

Overalt i landet kan man i  juli og august måned høre utallige skolebands øve sig i at spille marchmelodier og danse taktfast dertil. Trommeslag og trillefløjter høres langt omkring. Det sker som forberedelse til årets nationaldag den 15. december. Det er dagen, hvor man fejrer uafhængigheden fra den spanske kolonimagt i 1821 (Mexico og de centralamerikanske lande, dvs. fra Mexico til og med Costa Rica).

Men faktisk fejrer man i Nicaragua endnu en nationaldag, og det sker dagen inden, nemlig den 14. september. Dagen markerer nederlaget for den amerikanske filibuster, William Walker i 1856, som står som den frygteligste af Granadas mange skadesvoldere i historien. Han er i dag stort set ukendt i USA og fortrængt i deres historiebøger.

Læs mere...

Piraternes evindelige overfald

Granada er i dag kendt for sin rolige atmosfære, men sådan har det ikke altid været. Byen har en særdeles omtumlet og barsk fortid, ikke mindst på grund af de mange angreb og overfald af pirater, som skyldtes byens beliggenhed og velstand.

Efter grundlæggelsen af byen i 1524 af den spanske erobrer Francisco Hernandez de Cordoba blev Granada  snart et angrebsmål og et offer for de europæiske landes evindelige stræben efter magt og koloniale besiddelser i Amerika. Kolonierne i Amerika skulle plyndres og de hjembragte rigdomme blev ofte brugt til at føre krige i Europa. Guld og sølv var især eftertragtet, men også andre produkter som kakao, plantefarver, tobak, bananer, kvæg, huder og sukker kom efterhånden på listen.

Læs mere...