Menu

Det skal du bare se i Granada

Parque Central Colon. Foto af PrebenMultiMedia.com
Parque Central Colon. Foto af PrebenMultiMedia.com

DEN CENTRALE PARK - PARQUE COLON

Ubestideligt byens centrum. Stedet hvor man kan sætte sig og købe lidt at drikke eller spise og kigge på folk. Tæt på Katedralen, springvand, musikkiosken, hestevogne, hoteller og La Calzada. Her sælges kunsthåndværk, drikkevarer og fire kiosker i hvert sit hjørne tilbyder diverse retter, herunder den berømte Vigoron. Her krydser folks veje. 

 

LA CALZADA-GADEN

Byens mest omtalte gade, som er kendt og berygtet verden rundt. Hed egentlig La Calle del Gran Lago. Hyggelig gade med brosten, gadelygter, stemning, optræden og masser af fortovsrestauranter. Her spadserer man især om aftenen for at se folkelivet og blive set, alskens kulinariske oplevelser venter med alt fra typisk nicaraguansk mad, italiensk, mexicansk, cajun, fiskeretter og meget andet godt. Gadekunstnere fra Granada optræder med traditionsrig musik, dans og udklædning i dragter som La Gigantona og El Cabezon, mens tilrejsende kunstnere optræder med deres landes musik og hvad der ellers kan give en skærv.

 

BYENS FORRETNINGSGADE OG EL MERCADO

Man kan næsten synes at hele Granadas forretningsliv er koncentreret i en enkelt gade. Sådan føles det i hvertfald, når man baner sig vej igennem den pulserende, smalle gade, hvor de forretningsdrivende synes at foretrække at opsøge kunderne ude på gaden og ikke vente på dem inde i butikkerne eller i markedsbygningen. Markedsbygningen er en statelig, høj bygning, men i forfald (Mercado Municipal). Bygningen er fra 1890. Hvis du ikke kan finde i denne del af byen hvad du søger, så . . . har du et problem.

 

CARITA FELIZ - DET GLADE ANSIGT

Aktivitetscentret er skabt af danskeren  Peder Kolind, da han oplevede de mange børn tigge om mad på gaden. Et spisested blev oprettet, som idag har udviklet sig til et omfattende projekt i egne bygninger med mange formål for omkring 1000 børn og unge. Stedet har mange ansatte, herunder lærere og pædagoger ligesom en læge er tilknyttet. Det handler langt fra kun om mad og medicin, men om at børnene opbygger selvtillid, uddanner sig og tilegner sig reelle kundskaber og færdigheder. Der stilles krav til børnene og projektet organiserer masser af kulturelle aktiviteter.

Allerede under graviditeten kan kvinder søge hjælp. Club BeBé er en gruppe for 0-3 årige børn, som får gratis mad og de 50 mødre tilbydes sundhedspleje.

For de 1000  seks til 15 årige børn handler det om hjælp til lektier og dermed sikre gode karakterer i skolen. Computerklasserne er meget populære. Får man gode karakterer og er et kendt ansigt på stedet, kan unge søge et stipendium til skolegang eller sågar til universitet, hvor for tiden 40 unge fra projektet studerer. Ialt modtager 300 unge stipendier. Da Prins Henrik i 2008 besøgte Carita Feliz var han meget imponeret over resultaterne.

 

KULTURCENTRET DE TRE VERDENER 

Casa de los Tres Mundos viser film, holder kunstudstillinger, kulturshows, undervisning og meget andet. Ikke mindst den årlige Poesi-festival, der trækker poeter og andet godtfolk til fra hele verden, er en kæmpe indsats for kulturcentret.

Fundationen bag kulturcentret blev stiftet i 1987 netop for at fremme kulturinitiativer. Det enorme koloniale hus, hvor man holder til, blev doneret til formålet og rummer mange aktiviteter. Bygningen Casa de los Leones blev oprindeligt bygget i 1550, genbygget i 1720, lavet til teater i 1889 inden det blev til kulturcenter. Huset ligger centralt i byen ved Plaza de la Independencia ved Den Centrale Park. Se deres site for at checke arrangementer.

 

LA ESCUELA DE COMEDIA Y MIMO

Her lærer børn fra Granada gøgl og mimekunst, foruden teater, cirkus og anden klovnekunst. Projektet, som er verdensberømt, har en flot udendørs-scene og driver en restaurant i La Calzada. Adressen er: De Pila de Agua 2 c. al Lago og du kan besøge deres website.

 

PARQUE SANDINO OGSÅ KALDET PARQUE DE LOS POETAS

Et åndehul ved en af indfaldvejene til det historiske centrum. Mange silhuetter af berømte poeter og en statue af Augusto Sandino. Legeplads for børn. Overfor ligger den gamle jernbanestation. 

 

 

PARQUE XALTEVA

Ligger i det gamle område af byen som var beboet af indfødte, i dag opslugt af Granada. Rester af fort og tidligere skueplads for henrettelser under William Walker, amerikaneren, som ville kolonisere Nicaragua. I den nyrestaurede park med skyggefulde træer er der opsat en mindeplade for David Jones Peck, den første sorte doktor uddannet i USA, som flyttede til Nicaragua, hvor han døde i 1855. 

 

TAG TIL EN BASEBALL KAMP

Det er en af de mest yndede forlystelser for granadinerne. Her kan man drikke en kold øl, spise et kyllingelår, prøve den lokale ”vigaron” og opleve stemningen, når de mange mennesker tiljubler deres lokale hold. Baseball er det nærmeste man kommer en nationalsport i Nicaragua. På ugedage spilles der typisk kl. seks om aftenen, i weekenden kl. fire. Stadioen ligger i udkanten af byen på vejen mod Managua.

 

DEN GAMLE JERNBANESTATION

Et vidnesbyrd om fordums tider med jernbaneforbindelse fra Granada, som var handelsindfaldvejen fra Det Caribiske Hav, over Managua og helt til Corinto i nord ved Stillehavets kyst. Bygningen er fra 1886. Man kan se et damptog og den gamle præsident-vagon. I dag rummer stedet også en kokkeskole. Ligger overfor Parque Sandino. 

 

DOÑA ELBA CIGARER

Her kan du besøge en tobaksfabrik. Calle Real Xalteva, de Iglesia Xalteva 1/2 c. Oeste.

Mere i denne kategori: Museer og kirker fra kolonitiden »