Menu

Café Sonrisa - cafeen med de mange smil

Café Sonrisa - cafeen med de mange smil

Går man fra Parque Central ad Xalteva-gaden mod La Merced kirken, den med udsigtstårnet, møder man på højre hånd Café de las Sonrisas (Smilenes Café) , hvor man kan finde en dejlig rolig oase.  Her bliver der venligt taget imod de besøgende og man viser gerne rundt. Her foregår der nemlig mange ting. Ikke bare kan man nyde en typisk patio med planter, her er en café og man kan købe rigtig gode hængekøjer. Men det mest specielle ved stedet er tavsheden mellem de ansatte. 

Café de las Sonrisas er den første café i Amerika og kun den fjerde i verden, hvor de ansatte er døvstumme. Cafeen er en del af projektet Centro Social Tio Antionio, som er en succesfuld non-profit organisation i Granada, som blev stiftet af Antonio Prieto i 2007 med det formål at skabe meningsfuld beskæftigelse til personer med et handicap.

  

Chefkokken Antonio ankom i 2006 fra Spanien med den intension at åbne en restaurant i Granada, som så mange andre. Han mødte en døvstum dreng, som han besluttede sig for at hjælpe, men fandt hurtigt sig selv i kontakt med en hel række døvstumme personer. ”Jeg startede med at lære een døvstum person at kende, men snart kendte jeg 20”, fortæller Antonio, ”Det ændrede mit liv for altid”.

I cafeen finder man, at menuen byder på en varieret blanding af nicaraguanske og  internationale retter og betjeningen foretages af 7 døvstumme unge. Bordene er placeret langs den canariegule store væg, hvor der er malet tegnsprog symboler. Selve menukortet er illusteret, så man let kan pege på den valgte ret. Vil man kaste sig ud i lidt tegnsprog-kommunikation er der nogle henvisninger til hvordan man gør. På bordene er der desuden knapper hvormed man kan bede om vand, mere brød osv.

I huset finder man desuden et værksted, hvor der hele dagen på livet løs produceres hængekøjer i god kvalitet. Væverne er også handicappede personer, som i lyntempo skaber hængekøjer i alle de farver, mønstre og størrelser, som man måtte ønske sig. Overskuddet fra både cafeen og væverværkstedet går til driften af centret, som ikke akcepterer donationer.

Centret har desuden kastet sig ud i et project om at holde Nicaragua rent og bruger plastikposer, som indsamles og rengøres, til at fremstille diverse produkter. Herunder en kæmpe hængekøje, som bare bliver større og større.

Samlet beskæftiger Centret, dvs. både cafeen og værkstedet, 45 personer, som alle modtager optræning og får løn for deres arbejde.

De døvstumme modtager dagligt to timers undervisning af en speciallærer, som kommer til centret, mens de andre, som en betingelse, passer deres skolegang.

Centrets formål er at give handikappede personer muligheden for at leve et uafhængigt liv med værdighed. ”Vi er ikke en velgørende organisation” understreger Antonio Prieto, ”vi giver folk et arbejde og mulighed for at leve deres liv.”

Det kan du gøre:

  • Du kan besøge Cafeen og Centret og nyde en kop kaffe, få noget at spise og eventuelt købe en hængekøje og i det hele taget opleve stemningen i Centret. Cafeen er åben hver dag fra 7 morgen til  klokken 3 om eftermiddagen. Værkstedet er åbent fra mandag til fredag mellem 7 morgen og 6 om eftermiddagen, om lørdagen mellem 7 og 2 eftermiddag.
  • Du kan væve et lille stykke af den aldrig-færdiggjorte-enorme-hængekøje.
  • Du kan indlevere plastikposer samlet i gaderne og iøvrigt donere genstande som sportsredskaber eller skolehæfter mv. som gives til unge, som indsamler plakstikposer i gaderne.
  • Voluntører: Centret har især brug for tale- og håndarbejdsteurapeuter.

  Video. Centro Social Tío Antonio, Granada, Nicaragua de Naturalvimeo. Un breve resumen del trabajo que la organización realiza con niños y jóvenes. Spansk. 4:25 min.

Video