Menu

Den bedste kop kaffe

Den bedste kop kaffe

I det nordlige Nicaragua, blandt andet i Nueva Segovia, Jinotega og Matagalpa, finder man glimrende vilkår for kaffedyrkning. De bjergrige områder begunstiget med tilstrækkelig nedbør, jordbundens kvalitet og dyrkningen under skyggetræer giver en rigtig god kaffe.

Så det er med god grund, at man satser på dyrkning af specialkaffe.

Men vejen er lang fra plukning til eksport.

Af Preben Høeg Rasmussen

Den gode kaffesmag kommer ikke af sig selv, men fremelskes kun under de rigtige klimatiske forhold, det nænsomme daglige arbejde med udplantninger, vanding, gødning, sikring af en god struktur i jordbunden og ukrudtsrydning, udnyttelse af bananer eller høje træer til at sprede skygge for de sarte kaffetræer, som jævnligt skal podes eller plantes om. Nicaragua har opnået internationalt ry for at producere en rigtig god kaffe.

 

Kaffen skal have krop

Kaffen skal have en ren smag, en rigtig tekstur, god krop, balanceret syrlighed og en flot farve og aroma. Smagen kan have toner af chokolade og tropiske frugter. De mest anvendte kaffesorter er caturra, borbón og marajogipe. Det er sorter, som giver den bedste smag dyrket i højder over 1.200 m over havets overflade, men som samtidig giver et mindre udbytte jo højere den dyrkes. 

For at opnå et godt produkt skal jorden holdes ren for ukrudt, den skal vendes og gødes gerne med organisk gødning. Visne blade skal plukkes af. For at få et godt udbytte er det vigtigt under høsten kun at plukke de modne, røde bær. Frugkødet skal skilles fra bærere inden 8 timer og helst ved en vådmølle med recirkulering af vandet, og det tilrådes ikke at bruge for meget vand til vaskning af bærene, da affaldsvandet forurener jorden. 

Mens bærene flyder i opsamlingskaret skal de umodne bær, kviste og urenheder sorteres fra. De modne bær synker til bunds i opsamlingskaret og føres ind i vådmøllen (beneficio humedo), som rasper frugtkødet af bærerne og efterlader de parvise kaffebønner indkapslet i en pergamentagtigt skal. Kaffebønnerne er omgivet af en slibrig hinde. Denne løsnes gennem en gæringsproces. Derefter vaskes bønnerne, så hinden forsvinder helt. Fugtigheden skal bringes ned inden bønnerne bringes til viderebehandling i en tørmølle (beneficio seco).

 

Tørmøllerne

De fleste tørmøller ligger på den 30 km landevej mellem Matagalpa og Sébaco, her finder man over 40 af slagsen, men de findes også mange andre steder.

Tørmøller er plane områder med modtagning, vejning, kvalitetskontrol, kaffelaboratorium, tørringspladser, kafferistning, maskinhaller, haller til bearbejdning, sortering og oplagring.

Straks de pergamentfarvede og endnu ikke afskallede kaffebønner ankommer til anlæggene registreres bønnerne omhyggeligt. Bonden og kunden skal kunne følge bønnerne igennem hele processen. Der tages stikprøver for at kontrollere kvalitet og andelen af beskadigede bønner af hensyn til prisfastsættelsen.

De gyldne bønner spredes ud på tørringspladserne, hvor de i tre til otte dage rives med store træriver så de tørrer ens på alle sider. Fugtigheden i bønnerne skal ned, så derfor dækkes de til om natten og ved regn. Når bønnerne er tørret ned er de lagerfaste og kan holde sig i lang tid. Derefter bliver bønnerne afskallet i tørmøllen. Herefter bliver de sorteret efter størrelse, farve og fugtighed. Det kan ske via maskiner eller håndsortering, men ofte er de igennem begge processer. De velkendte kaffe-jutessække stables op i haller, hvor der jævnligt tages stikprøver for at stoppe eventuel gæring. Kaffen kan pakkes i sække som råkaffe eller grøn kaffe.

I kaffelaboratoriet foretages kaffesmagningen. Specialister analyserer aroma, krop, smag, syrlighed, farve mv. og den enkelte kaffebonde rådgives efterfølgende.

 

Kaffe er ikke bare kaffe

Højlandskaffe er god kaffe pga. den mindre ilt. Store bønner ser pænere ud og giver generelt bedre smag, mener mange. Nogle kunder vil have kraftig farvning (blandes med andre bønner), nogle vil have kraftig smag (blandes), nogle vil have chokoladetoner, andre vil have toner af tropiske frugter osv. Og så er der de kunder, der vil have organisk dyrkede træer (uden brug af kemikalier), der er fairtrade kunder (bedre betaling mod sociale garantier), der er fuglevennerne (kaffe dyrket under træer til fuglene) og der er kunder, der vil have kaffe kun dyrket af kvinder.

Og så kan kaffen ellers eksporteres. Japan er særlig glad for den nicaraguanske kaffe. Men der sælges meget kaffe til Europa og også til Danmark.

I Nicaragua produceres der årligt 92.000 tons kaffe hvilket giver en indtægt på 1.200 mio. kroner og placerer kaffe som landets største eksportvare.

Kaffe er verdens næstmest handlede råvare (efter olie). Nicaragua har knap 2% af verdensmarkedet.

 

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os