Menu

En ekspres-tur gennem Nicaraguas natur

En ekspres-tur gennem Nicaraguas natur

I Nicaragua er der vældig mange spændende parker og naturreservater. Vi har været på en ekspres tur gennem de mange seværdigheder. Turen starter på Laguna de Tiscapai midten af Managua. Udsigten i alle retninger er en stor oplevelse, både nordpå mod den gamle bydel, der blev ødelagt under jordskælvet i 1972 og sydpå tværs over byen, hvor de få højhuse kan ses med Santo Domingo bakkerne i baggrunden. Nationens helt Sandino står i stål og ser ud over byen.

Han havde kæmpet mod den amerikanske besættelse og blev myrdet af Somoza García udenfor Præsidentens palads på Tiscapa bjerget i 1934.

Der er to spændende parker i nærheden af Ticuantepe, en lille by ca. 20 km fra Managua. I Chocoyero Brujo reservatet er der vandreture gennem den tropiske skov ned til en stor klippe. Ved solnedgangen kommer hundredvis af parakitter tilbage til deres reder på klippen; skrigende og syngende. Skal man ellers til at se på fuglelivet, gælder det om at stå tidligt op og tage til Reserva Montebelli. Dette er et privat reservat, hvor der er indrettet flere stier gennem skovene. Udover fugle er der også mange ”mono congos” (brøle aber), vildsvin og andre dyrearter i disse parker, men de er ikke så nemme at få øje på.

 

Volcan Masaya er en velkendt, men altid seværdig park. Røg fra Santiago krateret dominerer landskabet, der er dækket af lavasten fra tidligere udbrud. Der er nogle flotte ture i området, som drives af den statslige parkforvaltning i miljøministeriet (MARENA).

 

Laguna de Apoyo er også et krater af vulkansk oprindelse. Søen betragtes som en af Nicaraguas smukkeste, men der er voksende problemer med forurening. Det er svært at opnå en balance mellem udvikling af turisme og beskyttelse af det naturlige.

 

Endnu en imponerende vulkan er Mombacho, der overskygger Granada. Parken bliver forvaltet af en privatstiftelse der hedder ”Cocibolca.” Der er et forskningscenter og nogle spændende besøgsstier på toppen af vulkanen. Udsigten på en klar dag over Granada og ”Las Isletas” (skærgårdsøerne) i Nicaragua søen er også ”på toppen.” 

 

Ude i søen ligger øen Ometepe som består af to vulkaner der begge er naturreservater (Concepción og Maderas). På denne ø er der også mange seværdigheder inklusiv strande, bananplantager, vandfald og stenskulpturer (såkaldte ”petroglyfer”). Der sejler færger til øen fra San Jorge, ca. 5 km. fra byen Rivas. For at beundre Ometepes to vulkaner kan det anbefales enten at flyve fra Managua til San Carlos eller at standse på vejen til San Juan del Sur i den lille landsby La Virgin.

 

En af de mest kendte naturreservater i Nicaragua findes på kyststrækningen syd for San Juan del Sur,ved stranden La Flor.Fra juli til januar kommer skildpadderne til stranden for at lægge æg. Det er en stor oplevelse at se ”paslama” skildpadderne gå på land om natten for at lægge æg. Ca. seks uger senere udklægges de små skildpadder.

 

I den sydøstlige hjørne af Nicaragua søen ligger Solentiname øerne. Beboerne på disse øer er blevet berømt for deres malerier, som viser naturen i ”naivistisk” stil. Et smukt eksempel på denne stil findes i kirken på den største ø Mancarron. Ernesto Cardenal, den kendte revolutionære præst, skribent og skulptør har medvirket til at fremme de kunstneriske aktiviteter på øerne.

 

Det kan varmt anbefales at aflægge et besøg på los Guatuzos reservatet, der ligger langs den sydlige bred af Nicaragua søen. Fugle og dyre livet i dette område er imponerende og der er et velindrettet ”Centro Ecologico” for besøgende på Rio Papaturro. Biologerne har fundet 315 plante arter, 136 forskellige krybdyr, 42 forskellige slags pattedyr og 364 fuglearter i reservatet.

 

Rio San Juan forbinder Nicaragua søen med det Caribiske hav. Heldigvis blev floden ikke omdannet til en kanal, selv om arbejdet blev startet i slutningen af 1800 tallet. Der er sejlture fra San Carlos til den gamle koloni fæstning ved El Castillo og til Indio-Maíz reservatet. Sidstnævnte er en næsten uberørt tropisk regnskov, der er en af de største i Centralamerika. Floden vrimler med liv der kan nydes under et ophold på bl.a. Sabalos Lodge eller Refugio Bartola.

 

Kæden af vulkaner der strækker sig fra Momotombo ved Managua søen til San Cristobal Casita i nærheden af Chinandega hedder Los Maribios. Nogle af vulkanerne er aktive og farlige. Der findes varme kilder ved foden af Telica vulkanen. Det kan anbefales at køre ”bagom” vulkanerne på vejen fra San Isidro gennem landsbyen Malpaisillo for at opnå de bedste udsigter. Vulkanbestigning arrangeres, helst fra tidlig morgen på grund af varmen.

 

Vest for León ved Stillehavskysten er der to ferie landsbyer, Poneloya og Las Peñitas. Sidstnævnte er tæt på Isla Juan Venado hvor skildpadderne også lægger æg i sæsonen. Skildpaddernes triste skæbne og bestræbelserne på at beskytte dem er præsenteret i en film: ”Las tortugas también lloran” (Skildpadderne græder også).

 

Balancen mellem udviklings indsatser og beskyttelse af naturen kan også vurderes på en tur gennem det nordvestlige hjørne af landet. Der findes store mangrove arealer ved Padre Ramos reservatet, men der er også gang i etablering af rejeindustrien i disse områder, hvilket kan være en trussel mod skovene. Desuden findes Marina Puesto del Sol af eksklusiv karakter.

 

Vulkanen Cosigüina med udsigt over Golfo de Fonseca udgør det sidste bjerg i Los Maribios kæden. Midlerne fra en dansk finansieret udviklingsindsats omkring Fonseca bugten, det såkaldte ”Progolfo” projekt, blev brugt til at fremme infrastruktur for turisterne på vulkanen. Projektet blev gennemført i samarbejde mellem miljømyndigheder og kommunerne i de tre lande omkring bugten, dvs. Nicaragua, Honduras og El Salvador. Bugtens fremtid bliver påvirket af den stadig mere omfattende reje-produktion og af planerne for bygning af en ”transport korridor” fra La Union, havnebyen i El Salvador, til Puerto Cortes på den Caribiske kyst i Honduras.

 

Ved grænsen til Honduras, nord for byen Ocotal, findes de højeste bjerge i Nicaragua. Cerro Mogotón er på 2106 meter og ligger i Cordillera Dipilto y Jalapa reservatet. I dette område er nåletræer truet af insektangreb og af ukontrollerede brande, der ødelægger store arealer i den tørre årstid.

 

Miraflor reservatet, ca. 30 km fra Esteli, er et skoleeksempel på hvordan højden påvirker vegetationen. Vejen til parken stiger til ca. 1500 meters højde og snor sig gennem et sandet, stenet landskab til et niveau hvor parken bevogtes af mærkelige egetræer med ”skæg”, før den besøgende pludselig befinder sig i en frodig grøn skov. Der er grøntsags dyrkning og meget kvæg i området.

 

12 km fra Matagalpa er der en stor kaffeplantage der blev etableret af tyske familier i slutningen af 1800 tallet. Navnet på dette område stammer også fra Tyskland: Selva Negra (Schwarzwald). Der er nogle spændende besøgsmuligheder, bl.a. vandreture gennem skove og plantagerne og turisterne kan overnatte i små huse bygget i tysk stil. I restauranten serveres ”würst” og ”schnitzel”.

 

Næsten 15 procent af Nicaraguas areal er omfattet af Bosawas reservatet, dog er der forskellige niveauer af beskyttelse eller tilladelse til udnyttelse af ressourcerne i dette kæmpe område. Der bor flere indfødte grupper i Bosawas, som efter mange års kamp har opnået rettigheder til deres jord. Rio Coco floden danner grænsen til Honduras, og der er planer om et samarbejde med nabolandet for at etablere en fælles park med navnet ”Corazon”, fordi området ligger i hjertet af Centralamerika.

 

Endelig omkring Bluefields, hovedstaden i ”RAAS” (den sydlige autonome region) er der også et stor naturreservat som hedder Cerro Silva. Skovbrugs virksomhed indtager gradvist dette område, således at det bliver svært at få øje på ”det beskyttede.” Bygning af en vej fra Nueva Guinea til Bluefields vil med sikkerhed også øge muligheder for at udnytte skovene.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os