Menu

Nicaragua-søen og de mange småøer

Nicaragua-søen og de mange småøer

Granada ligger ved Centralamerikas største sø, kaldet Nicaragua søen. Den er stor. Søen er 1.000 kvadratkilometer større end Sjælland og får sit vand fra utallige floder i både Nicaragua og Costa Rica. Den er 148 km gange 55 km og det tager 12 timer at sejle fra den ene ende til den anden. Søen er den største i Centralamerika, 9. største i Amerika og den 19. største sø i verden.

Søen blev kaldt Cocibolca af de oprindelige indbyggere og spaniolerne kaldte den Ferskvandshavet (Mar Dulce), da de troede det var et hav.

Søen er hjemsted for et fantastisk dyreliv. Fiskene i søen tæller så sjældne arter som hvide ferskvandshajer, sværdfisk og savfisk, selvom rovfiskeri har gjort dem sjældne. Fuglelivet i området er ekceptionelt og man kan finde arter, som kun eksisterer her. De mange øer og deres kyster giver grobund for et meget sjældent og varieret planteliv.

Centrum for verdens opmærksomhed

Granada var den første by på det amerikanske fastland, som spaniolerne anlagde, da de i 1524 med fynd og klem trængte ind i kontinentet. Ved at sejle op ad den 200 km lange flod Rio San Juan fra Det Caribiske Hav og krydse Nicaragua-søen, Cocibolca, fandt de den egnede bugt i det ferske hav til anlæggelsen af deres første by.

Men piraterne fandt også vej. Alene mellem 1665 og 1670 blev den rige by overfaldet tre gange af engelske, hollandske og franske pirater. Selv danske pirater skal have sejlet op ad floden og hærget løs. Toldbygningen står fortsat ved molen og Malecon - flankeret af kanoner.

Spaniolerne svarede igen ved at bygge kostbare forsvarsforter både langs floden, ude i søen og i selve Granada by. Bygningsværker og kanoner kan stadig ses.

Guldfeberen i Californien omkring 1848 gjorde floden San Juan og Nicaragua søen til trafikknudepunkt i den mest brugte rute mellem USAs øst- og vestkyst, hvor der kun manglede 17 km med muldyr og kærre for at komme ud til Stillehavet. Efter oprettelsen af en jernbaneforbindelse i 1855 i Panama faldt betydningen af ruten.

Til gengæld gjorde planerne om en interoceanisk kanal i anden halvdel af det 19. århundrede Nicaragua-søen til centrum for hele verdens  intense opmærksomhed. Denne opmærksomhed trådte atter i baggrunden med åbningen af Panama-kanalen i 1914.

Men med Nicaraguas nye planer i 2013 om en ny interoceanisk kanal er Nicaragua-søen igen i centrum for alverdens debatter. Planerne er at skibene ikke længere skal sejle op ad floden San Juan, men stadig krydse Nicaragua-søen syd for  Ometepe. 

Søen blev kaldt Cocibolca af de oprindelige indbyggere og spaniolerne kaldte den Ferskvandshavet (Mar Dulce), da de troede det var et hav.

Halvøen Asese

Få kilometer fra Granada finder man halvøen Asese, som giver form for de 365 små øer, som på afstand fremtræder som een samlet ø. Denne fredfyldte og natursmukke plet danner ramme for en marina og gode restauranter.

Las isletas

Las Isletas betyder de små øer, og der er tale om  365 af slagsen, der opstod efter vulkanen Mombacho eksploderede for 20.000 år siden. Beviser for eksistensen af menneskelig beboelse på denne tid kan ses i musseet i San Fransisco konventet i form af aftryk af menneskefødder i lavaen.

Nogle af øerne er så små at de dårligt kan holde sig oven vande, mens andre er meget større og kan være beboet af fiskerfamilier med deres traditionelle huse eller fyrstelige fritidshuse med helikopterlandingsplads. Mange øer er ejet af velhavere fra nær og fjern. Andre igen er indrettet som restauranter eller hoteller.

 

Det gamle fort på den lille ø

Øen San Pablo har et fort, der er værd at kigge nærmere på. Det hedder Fortaleza San Pablo og er et spansk fort fra kolonitiden (1780), hvor Granada skulle beskyttes mod angreb fra piraterne. Man kan sejle dertil og nyde de mange småøer, man kan iagttage på turen.

 

Isla de Zapatera

Den temmelig uberørte og hellige Ø er beliggende i Nicaragua-søen længere mod syd og har en helt unik og smuk natur. Her er der fundet meget berømte objekter, som dokumenterer de indfødtes historie. Ligesom man kan observere hiroglyffer af stor historisk interesse.

 

Ometepe 

Ude i Nicaragua søen ligger 8-tals øen Ometepe som består af to vulkaner, (Concepción og Maderas). På denne ø er der også mange seværdigheder inklusiv strande, bananplantager, vandfald og stenskulpturer og helleristninger (såkaldte ”petroglyfer”). De to vulkaner er populære udflugtsmål, når der trækkes i vandrestøvlerne. Der sejler færger til øen fra San Jorge, ca. 5 km. fra byen Rivas samt fra Granada på en noget den længere tur. Øen er på verdensplan udråbt til bevaringsværdig af UNESCO. 

 

Ø-gruppen Solentiname

En ø-gruppe på 36 småøer udgør dette område, der er bedst kendt som hjem for en kunstnerkoloni, der blev oprettet i 1967 af digteren Ernesto Cardenal. Øernes dyreliv og frodige natur er en seværdighed i sig selv. Her er diverse restauranter og hoteller. Øerne er rige på aber, og så er der mere end 80 forskellige fuglearter. Ø-gruppen ligger i den sydlige ende af Nicaragua-søen og er således en udflugt, der skal planlægges.

Tag på en bådtur eller lej en kayak

  • Det er en vidunderlig oplevelse at hoppe ombord en båd for at sejle rundt mellem øerne! Rejsebureauer arrangerer gerne en tur eller find selv let en båd som sejler ud fra Puerto Asese, Marina Cocibolca eller Villa del Mombacho.  

Mere information om søer:

 

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os