Menu

Dansk geolog tester maskine, som skal fjerne spor af kviksølv i miljøet

Dansk geolog tester maskine, som skal fjerne spor af kviksølv i miljøet

Rester af kviksølv i naturen og i fødekæden er et kæmpe problem i alle de lande i verden, som i hundreder af år har foretaget udvinding af mineraler fra jorden. Problemet er ikke mindst forfærdeligt i små-skala produktion i og den mere håndværksmæssige produktion, der ofte foretages  af guldsøgende fattige arbejdere. Den Grønne Maskine er udviklet af den danske geolog Peter Appel, som i femten år har søgt at finde metoder til at mindske kviksølv-forureningen i verden. Maskinen testes fra februar 2017 i San Juan de Limay, Estelí, Nicaragua og og forsøget bakkes op af regeringen. Maskinen har den fordel af den er mobil. Opfindelsen vil være den første af sin art i verden. Peter Appel, som er søn af Gotfred Appel, har flere gange besøgt Nicaragua.

Kviksølv er et giftigt materiale, der efterlader rester i vand, fisk  og dyr og skader den menneskelige krop efter indtagelse af giftstoffet. Det bruges til at udtrække mineraler af jorden og sten.

Kviksølv efterlader små partikler som er vanskelige at slippe af med, de kan flyde på vandet og selv som fordampede skader de floder og dermed fødekæden. Maskinen formår at udskille en stor mængde kviksølv, der ellers ville forurene.

Ifølge den danske forsker er en af de faktorer, der skal overvindes, at overbevise minearbejderne om den negative sundhedsbelastning ved brug af kviksølv.

Kviksølv forbliver i kroppen permanent og forårsager gravide kvinder til at føde børn med mangler i deres IQ.  Appel siger, at der ikke er nogen måde at udtrække kviksølvet fra den nyfødte. 

Geologen arbejder også på at udvikle alternativer til brug af kviksølv som giver minearbejdere mere overskud, uden at skulle gøre en større indsats.

Peter Appel mener, at dette er et vigtigt gennembrud inden for videnskab og sundhed og påpeger, at den vigtigste kviksølvforurening i verden kommer fra kinesiske kulminer og små-skala minedrift praktiseres i forskellige dele af verden. 

Forurening af naturen og faren ved udvinding af mineraler er et gammelkendt problem i Nicaragua. Den danske guldgraver, Edward Neuhaus, døde i 1902 formodentligt af kviksølvforgiftning ved Rama i Nicaragua. 

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os