Menu

Med fuld tryk på i Nicaragua

Med fuld tryk på i Nicaragua

Han startede i den grafiske branche og siden da har der været fuld tryk på, ikke kun i Danmark, men også i Nicaragua, hvor flere og flere aktiviteter foregår. - Jeg kan ikke sidde stille, fortæller han smilende. Man bliver helt svedt blot af at høre om alle de projekter, som han og konen Sonia har sat i gang i Nicaragua.

I februar 2017 åbnede Eigild B. Christensen et 4-stjernet luksushotel i Granadas centrum med det eksotiske navn ”Paraiso Granada”. Det skete med fuld musik – jazz sågar - og taler af borgmester og en række personligheder. Et lejlighedskompleks/hotel med 32 værelser og 62 senge. Alt smagfuldt og fleksibelt indrettet. Efter byggeriet er der skabt omkring 20 arbejdspladser og hotellet er kommet flyvende fra start. Ideen er at man kan vælge at leje et eller to værelser med bad og køkken, som et normalt hotel, men skulle man falde for komplekset og Granada, kan man købe sin egen lejlighed, så står den klar, når man har lyst. Paraiso påtager sig også at leje den ud, når man ikke bruger den. Penge tilbage i lommen.

   

Og netop det med penge har manden forstand på.

Den 63-årige Eigild B. Christensen er en succesrig erhvervsmand fra Aalborg, hvor han skabte Nordens største trykkeri, Colorprint. Det er senere blevet til investeringer og virksomhedsdrift ikke bare i Danmark, men også i Tyskland, Serbien og Nicaragua. Ejendomme, biludlejning, hoteller, kapitalselskaber, softwarefirmaer, interesser i firmaer som Neas-Energy (30% solgt til ATP og resten til Centrica, England), Flora International, en håndboldklub, event-firmaer osv, osv. Han er blevet beskrevet som hamrende rig, en beskrivelse han som god jyde helst vil undgå.

– Det er sjovere at arbejde her end at ligge på en strand i Caribien. I Nicaragua er der store muligheder, jeg forventer at tjene penge i fremtiden, men jeg vil investere gevinsten i Nicaragua. Mine aktiviteter i Nicaragua udgør nok 3-4 % af mine samlede aktiviteter.

I Nicaragua opererer han primært via SEBC-Invest. Han er medejer af ”Ole Sko”, en skofabrik i Granada, som dagligt drives af danskeren Ole Pedersen.

I Chontales provinsen er Eigild drivende i et kvægopdrætter projekt ”Cattlenic A/S”, som kommer omkring 1.000 krægdrivere og deres familier til gavn.

Han har investeret i Latin Oil, et projekt som udvinder sund spiseolie af landbrugsprodukter, som risskaller. Flere herboende danskere er involverede i selskabet.

Han har også investeret i en ”non-profit bank”, hvor mindre erhvervsdrivende, forretninger og studenter, kan få et lån til mere overkommelige vilkår end på det sorte marked. AFODENIC er en godkendt bank med filial i Granada.

El Diamante er et øko-hotel i en landsby 10 km udenfor Granada, som Eigild er medejer af. Hotellet har 12 værelser og tilbyder sejlture på den store Nicaragua-sø.

Eigild B. Christensen har sammen med sin kone, Sonia, siden 2002 haft en levende og engageret interesse for Nicaragua. Det begyndte med en investor tur. Parret mødte tidligt Peder Kolind, som de samarbejdede med, udvekslede ideer med og ”konkurrerede” lidt med.

Blandt andet skabte de sammen ”Villa Sonia”, et omfattende boligprojekt med over 100 huse i Granada, børnehave, fælleshus, vandpumpe osv. Efter at Sonia på egen hånd oplevede de elendige boligforhold i mange kvarterer i Granada blev der sat gang i indsamlingen af 4-5 mio. kroner til boligprojektet. Beboerne har via små betalingsafdrag i godt fem år overtaget deres huse og skal nu bevise at de selv kan drive projektet videre. Eigild er lidt bekymret. Et sådant eksperiment vil ikke blive gentaget, udbuddet af huse i landet er blevet bedre og der er for meget bøvl i beboerforeningen. Vi vil koncentrere os om at hjælpe børn, fastslår Eigild.

Min mand tjener pengene, og jeg bruger dem! erklærer Sonia med et stort smil.

Sonia er meget aktiv i projektet ”Casa Niños de Sonia” som minder om ”Carita Feliz”, hvor børns uddannelse, kultur og velfærd fremmes. Her får 65-70 børn dagligt lektiehjælp, lærer engelsk og at bruge en PC. Børnene lærer god opførsel, ikke at moppe, om hygiejne og får mad, juice og frugt at spise.

Tidligere har parret fået renoveret to af de fattigste skoler i Granada samt iværksat en række andre sociale projekter.

Ikke alle projekter har været en succes, ”Sonia Center” skulle hjælpe kvinder væk fra gaden, fra prostitution og tiggeri ved at give dem bolig, oplære dem i nogle fag osv. Kvinderne, som vi ville hjælpe, var nok for langt ude, det lykkedes ikke, og vi måtte lukke projektet, erkender Eigild.

Sonia og Eigild har for længst købt deres eget hus i det centrale og historiske centrum af Granada, så der er nok at se til.

-        Vi elsker folk og landet, siger de samstemmende. Landet er inde i en rivende udvikling, og vi har nok bidraget med at skabe 1.000 arbejdspladser.

Men der kommer mere, - selv om Eigild helst ikke vil fortælle om de to grunde i det centrale Granada og grunden nede ved søen, som han har købt. Hvad skal de bruges til?

phr, 03.03. 2017 

 

 

 

 

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os