Menu

Topmøde vælger solidarisk handel

Topmøde vælger solidarisk handel

18 lande i Caribien og Centralamerika har på et topmøde i Nicaraguas besluttet, at etablere en fælles økonomisk zone, hvor solidaritet og gensidig fordel er det bærende:

- Det er en plan for en stor økonomisk zone - men altså ikke en økonomisk zone forstået som frihandel, men en zone, der skal fri os fra elendigheden, fra fattigdommen. Den skal skabe produktiv beskæftigelse, så vi kan løse problemerne med uddannelse og sundhed gennem økonomisk udvikling, sagde Venezuelas præsident Nicolas Maduro på topmødet.

De 18 lande i Petrocaribe vil være fri for fattigdom. Statslederne kom fra de 18 lande, der er medlemmer af energisamarbejdet Petrocaribe. Solidaritet er grundstenen i dette energisamarbejde, som siden er vokset til at omfatte 18 lande, hvoraf mange er østater i Caribien. Olie fra Venezuela dækker i dag 40 procent af de 18 landes energiimport. Og det særlige ved Petrocaribe er, at Venezuela leverer olien til favørpris, samt at en del af prisen kan betales i naturalier.

 

Mad for olie

Venezuela olieminister Rafael Ramirez fortalte på mødet i Nicaraguas hovedstad Managua, at Venezuela har modtaget 1.462.373 tons varer til en værdi af 1,96 milliarder dollars som delvis betaling for olieleverancer til lande i Petrocaribe. Ramirez kunne fortælle, at samhandelen mellem de 18 lande nærmest eksploderer. De seneste to år er den vokset med 76 procent. Muligheden for at betale med varer og serviceydelser fremmer samhandelen.

I 2011 var værdien af varebetalingen 494 millioner dollars, mens værdien var vokset til 872 millioner dollars i 2012 beretter den nicaraguanske avis La Prensa. Nu sætter landene i Petrocaribe sig nye mål.

Det seneste år har Nicaragua haft formandskabet for Petrocaribe, og præsident Daniel Ortega var vært for topmødet, som fandt sted fredag og lørdag. Fra 12. juli overtager Venezuela formandskabet, og præsident Maduro fik fuld opbakning til de tre initiativer, som skal gøre Petrocaribe til "en zone fri for fattigdom", oplyser Telesur.

De tre initiativer handler om produktion af mad nok til alle, uddannelse til alle og lægehjælp til alle. Det skal sikres ved, at landene bidrager med det, de kan, og omvendt modtager det, som de mangler - forudsat, at der er andre lande som bidrager med det. Det betyder groft sagt , at Venezuela bidrager med olie, Cuba med læger og lærere, Nicaragua med bønner og kød, Honduras med kaffe, caribiske østater med palmeolie og fisk og så videre.

 

Som i ALBA

Det er de samme metoder og den samme økonomiske tænkning, der gælder i det såkaldte ALBA-samarbejde mellem Venezuela, Cuba, Nicaragua, Bolivia, Dominica, St. Vincent og Grenadinerne, Antigua og Barbuda samt Ecuador. Her har man på 10 år lært cirka fire millioner at læse og skrive, over 1,5 millioner har fået foretaget øjenoperationer, mange millioner har fået adgang til læger, og fattigdommen er reduceret kraftigt.

Bolivia er ikke med i Petrocaribe, men Bolivias præsident Evo Morales deltog i topmødet som observatør.

Morales rejste spørgsmålet om Colombia, der har indgået en samarbejdsaftale med NATO. Det bekymrer: Landene i Sydamerika tager skridt mod regional integration, at søge enhed med NATO er det stik modsatte. NATO er synonymt med krig, død og invasion, sagde Evo Morales ifølge Telesur.

 

Petrocaribe

• Petrocaribe er et energisamarbejde, der blev startet i 2005 på initiativ af Venezuela og Cuba. I dag omfatter det 18 lande med 111,5 millioner indbyggere:

• Venezuela, Cuba, Den Dominikanske Republik, Antigua og Barbuda, Bahamas, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Surinam, Sankt Lucia, Guatemala, San Critobal og Nieves og St. Vincent og Grenadinerne.

• Olien kommer fra Venezuela, der leverer 122.000 tønder om dagen. Det dækker 40 procent af landenes energiimport. 

Dagbladet Arbejderen den 4. juli 2013.

 

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os