Menu

4. november 1984 - første frie valg

4. november 1984 - første frie valg

De første frie valg i Nicaraguas historie løber af stablen. Daniel Ortega fra FSLN - Sandinisterne - vælges med 63 procent af stemmerne til landets præsident. Valget gennemføres på trods af "contraernes" USA-støttede aktioner. Udover FSLN deltager seks oppositionspartier.

Ud af de 1,5 millioner valgberettigede stemmer 82 procent. FSLN fik 63 procent af de afgivne stemmer. Oppositionen er splittet.

Fire pro-amerikanske partier er gået ind i Coordinadora Democratica (Demokratisk Koordinering), der opstiller Arturo Cruz som præsidentkandidat. Imidlertid beslutter de sig i sidste ende for ikke at deltage i valget og forsøger i stedet at miskredittere den internationalt overvågede valgproces.

Samme måned bliver Ronald Reagan genvalgt som USA's præsident, og i april 1985 erklærer supermagten handelsblokade af Nicaragua og indefrysning af alle dets værdier i USA.

Gennem 1986 diskuterer parlamentet udformningen af en ny forfatning, der træder i kraft i januar 1987. Der etableres et præsidentsystem, en mandatperiode på seks år, direkte præsidentvalg og proportional parlamentarisk repræsentation.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os