Menu

Fremgang for sandinisterne ved kommunalvalg

Fremgang for sandinisterne ved kommunalvalg

Kommunalvalg i Nicaragua, 2008: Kommunalvalgene i søndags i Nicaragua, det både største og fattigste land i Mellemamerika, var den første styrkeprøve efter at Sandinisterne med Daniel Ortega i spidsen for to år siden vendte tilbage til regeringsmagten efter 16 år med neoliberale præsidenter. Nicaragua tilsluttede sig straks samarbejdet i Alba med Venezuela, Cuba og Bolivia.

Valgkampen har været lang, hård og stadig mere polariseret mellem sandinisterne og de liberale. De store massemedier har dagligt ført kampagne mod præsident Daniel Ortega, som beskyldes for at ville genindføre diktaturet i Nicaragua.

 

Liberal splittelse

Præsident Daniel Ortega kom ved valget i november i 2006 til magten på en politik om fred og genforening af landet. Han blev godt hjulpet på vej af splittelse blandt de liberale kræfter, som stillede op med to præsidentkandidater, samt en ændring af valgloven, som muliggjorde valget af en præsident allerede i første runde, såfremt han kunne mønstre minumum 35% af vælgerne. Sandinisterne vandt med 38% af stemmerne. De to liberale præsidentkandidater fik denne gang tilsammen 52% af stemmerne.

Kommunalvalgene i 2004 blev afgørende for Sandinisternes fremgang. Fronten blev igen landets største parti og vandt 38 nye borgmesterposter med ialt 84 borgmesterposter ud af 154 mulige, heraf 14 af landets 17 provinshovedstæder. De liberale mistede 39 borgmesterposter, men beholdt 55.

 

Valget i 2008

Valget i 6 kommuner ved den Caribiske kyst er udskudt til januar måned 2009, så kampen stod om 146 kommuner. På forhånd tilltrak kampen om hovedstaden, Managua, sig størst opmærksomhed.

Sandinisterne opstillede Alexis Argüello, tidligere vice-borgmester, mest kendt for sin fænomenale boksekarriere. Tre-dobbelt verdensmester i 1970’erne og 1980’erne og  verden over regnet som et anerkendt sportsnavn, men med beskeden politisk erfaring. Han blev i 1980’erne bandlyst i Sandinisternes presse og fik konfiskeret flere ejendomme, men har siden nærmet sig Sandinisterne. Sandinisterne har ført kampagne mod ”de korrupte politikere” forenet i PLC.

De to liberale tendenser har af nød fundet sammen om at opstille Eduardo Montealegre, bankmand og tidligere minister under både den korruptionsdømte præsident Arnoldo Aleman og hans efterfølger som præsident, Enrique Bolaños, som førte an i opgøret med sin forgænger, Arnoldo Aleman. Eduardo Montealegre, som for to år siden for sit eget parti stillede op mod Daniel Ortega til præsidentposten, havde fundet tilbage til sit gamle parti, Partido Liberal Constitucionalista, PLC, efterladende en mindre gruppe i hans gamle parti, ALN. De liberales hovedslogan har været: ”Alle mod Ortega”.

Ud over de to store partier har foruden ALN også opstillet Partido Resistencia Nicaraguencia, PRN,resterne af de gamle ”kontraer” samt Accion para el Cambio, AC. Begge fik under én procent af stemmerne.

Derimod blev to partier af Valgstyrelsen udelukket fra at opstille. Dels det gamle, men hensygnende Konservative parti samt udbrydergruppen fra sandinisterne, Movimiento de  Renovacion Sandinista, MRS, hvilket har udløst stor international kritik. Begge partier har efterfølgende sluttet op om parolen ”Alle mod Ortega” og opfordret til at stemme på PLC.

 

Elendig oposition

Regeringen har været udsat for megen kritik, men selv de borgerlige massemedier har måttet erkende at dårligere oposition skal man lede længe efter. På trods af at opositionen sidder påflertallet i parlamentet har den været præget af mangel på handlekraft, initiativ og politisk program.

Mange sandinistiske borgmestre har vundet anerkendelse for et solidt arbejde med beskedne midler, kun 4 til 6 procent af nationalbudgettet administreres af kommunerne.

Ingen siddende borgmester kan genopstille, og alle borgmestre og viceborgmestre vælges direkte af vælgerne. Valgretten er 16 år. 

 

Jubel i gaderne

Allerede de første prognoser viste at Sandinisterne gik frem landet over og titusindevis strømmede straks ud på gaderne i Managua for at fejre sejren.

Med 39% af stemmerne optalt søndag aften stod det klart, at sandinisterne er gået frem på landsplan, men må indkassere nogle nederlag i visse større byer. Tallene viser, at FSLN har vundet Managua med 52% mod de liberales 45%. Desuden synes de store byer som Leon, Matagalpa, Chinandega, Esteli, Ocotal, San Carlos, Somoto og Massaya at være vundet, mens en by som Granada igen går til de liberale.

De meget foreløbige tal tyder på, at sandinisterne har vundet i over 100af de 146 kommuner. PLC går tillbage og får omkring 40 borgmestre, ALN et par stykker og PRN en enkelt. 

 

Skrevet af Preben Høeg Rasmussen, den 10. november 2008

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os