Menu

Sandinisterne satser på et langsigtet projekt

Sandinisterne satser på et langsigtet projekt

Alliancepolitik i Nicaragua, 2006: Hvad får sandinisterne til at søge allicance med ledende liberale? Og hvad får ærke-liberale til at søge alliance med Sandinisterne? Alliancepolitikken vil være afgørende for Nicaraguas udvikling i de kommende år.

Vi har opsøgt to kamphaner, som for blot to år siden kæmpede indædt om den samme borgmesterpost, men som nu sætter kryds ved den samme liste og har fundet sammen om fælles mål.

 

Matagalpa er en af de store byer i landet og er centralt placeret i området for kaffeproduktion, landets vigtigste eksportvare. Kaffekrisen ramte hårdt og vejsystemet er elendigt. 

På borgmesterkontoret hænger et kæmpekort over byen Matagalpa, som ligger smukt i en dal omgivet af store bjerge som Apante. Tidligere var bjergene grønne, nu handler det om gen-plantningsprojekter. Byen er vokset alt for hastigt i de sidste 20 år, og elendige rønner kryber ukontrolleret op af bjergsiderne.

De første 99 dage mælede den nye borgmester næsten ikke et ord overfor sine vælgere. Men siden har munden ikke stået stille. Efter 100 dage som borgmester trådte han frem og kunne fremlægge 99 nye projekter om veje, vand, kloarker, boliger, broer, skoler mv., som var blevet iværksat.

Nelson Artola vandt i 2004 klart over det liberale parti, PLC, med en margen på 20%. Ved landsvalgene den 5. november 2006 var Matagalpa dén kommune i landet, hvor FSLN havde størst fremgang. Hvad er forklaringen?

- Ved de sidste kommunalvalg i 2004 vandt sandinisterne i 87 kommuner, som tilsammen udgør op mod 80% af befolkningen, fortæller Nelson Artola, som tidligere var parlamentsmedlem og formand for parlamentets mennerettighedskommission. - Jeg har en liberal som viceborgmester, Gonzalo Navarro, han var i 1970’erne rådgiver for Somoza, i 80’erne støttede han contraerne, i 90’erne var han med til at stifte det liberale parti, PLC, men nu støtter han FSLN. Overalt i landet er der liberale viceborgmestre, hvor der er sandinistiske borgmestre, og i de områder hvor en allieret har størst chancer for at blive valgt, har vi viceborgmesterposten.

- Er det ikke blot udtryk for oportunisme for at komme til magten, uanset hvordan?

- Vores alliancepoltik er et langsigtet projekt. Det er ikke nogen ny politik.

Vi har oplevet borgerkrig, hvor familiemedlemmer kæmpede med våben i hånd mod hinanden. Liberale og sandinister står overfor de samme problemer. Nicaragua er det næstfattigste land i Latinamerika, vi må og skal skabe fremskridt, og det kan vi kun gøre sammen. Vi oplever mere tillid til sandinisterne nu end tidligere, bl.a. på grund af vores indsats på lokalt plan. Vi er bedst til at sikre resultater, og det anerkender folk.

Hvad er hovedpunkterne i den nye regerings plan?

- Den nye regering vil satse på at skabe arbejdspladser. Arbejdsløsheden er enorm og mange hutler sig igennem som f.eks. gadesælgere. Vi vil skabe en bank til fremme af landbrugsproduktionen, et krav som Unionen af landbrugere, UNAG, længe har kæmpet for, da de private banker ikke yder lån til småproducenterne. Pengene skal komme fra statsbudgettet og fra udenlanske lån og bidrag.

Et andet vigtigt område er uddannelse. Intet land har oplevet fremgang, hvis ikke der er et effektivt uddannelsessystem. Halvdelen af befolkningen her i provinsen kan ikke læse og skrive. Derfor har vi som kommune i flere år iværksat projekter, hvor omkring 5.000 bønder har lært at læse og skrive. Vi vil skabe et uddannelsessystem også for voksne og give dem både almene og faglige kundskaber.

Det tredie hovedtema vil være sundhed. Mange skal vandre i timevis for at komme til en klinik, hvor der måske blot udskrives en recept på medicin, som bonden alligevel ikke har råd til at købe. Vi er optimistiske, slutter Nelson Artola.

Udenfor kommunekontoret hænger et stort foto af kommandant Daniel Ortega flankeret af borgmester Nelson Artola og Horasio Brenes. Teksten lyder: ”Lic. Horasio Brenes, leder af PLC i Matagalpa, forener sig med alliancen Nicaragua Triumferer”.

Ham må vi tale med.

Hans forretning sælger alt godt til bilen og motorcyklen. Han er en af byens store forretningsdrivende og sidder bag sit skrivebord på førstesalen og tager venligt imod.

Hvem stemte du på ved valget den 5. november 2006?

- Jeg stemte på Liste 2. Jeg stemte på Den Sandinistiske Front for National Befrielse, FSLN.

Hvorfor gjorde du det?

- Kig på mig: jeg er ærkeliberal og erhvervsmand. Men uanset politisk overbevisning står vi overfor de samme problemer. Vi kan ikke bare akceptere en ”vild kapitalisme”, vi må vise social ansvarlighed. Sandinisterne havde det bedste program. Jeg tror, at Daniel bliver en god præsident, han har en stor social ansvarsfølelse. De har bedt om perdon, de ønsker forsoning og fred i landet, og de opfordrer til at arbejde sammen. Vi må styrke middelklassen. Jeg har siddet seks år i byrådet og har arbejdet tæt sammen med sandinisterne. Vi har sammen skabt mange resultater. Nicaragua har forbedret sin macro-økonomi, men på microplan mærker befolkningen ingen fremgang. Jeg var fra 1985 til 1990 (de sidste fem år af den sandinistiske regeringstid) ude af landet, og da jeg kom tilbage var jeg med til at stifte en Forening af erhvervsfolk. Vi har hvert år organiseret en folkelig erhvervsmesse, hvor overskuddet er gået til at bygge sportspladser og veje, støtte børn og handicappede samt købe ambulancer.

Allerede for seks år siden inden det forrige kommunalvalg blev jeg opsøgt af Daniel Ortega og andre topfolk her i forretningen. De opfordrede mig til at tilslutte sig deres alliance, men jeg sagde nej. For seks måneder siden blev jeg igen opsøgt og de tilbød mig en deputeretplads. Jeg sagde nej tak til deputeretpladsen, men jeg ønskede at anbefale at stemme på Liste 2 uden nogen former for ”gengæld”. Hvis jeg skulle blive tilbudt en plads i den kommende regering, vil jeg sige ja.

Hvilket parti er du medlem af?

- Jeg er stadig medlem af det liberale parti, PLC, men jeg er blevet afsat som præsident i kommunen. Arnoldo Aleman (korruptionsdømt ex-præsident og leder af PLC) spurgte mig, om jeg mente han burde skiftes ud som leder. Jeg sagde ja, og seks dage efter var jeg afsat som kongresdelegeret, hvor jeg ellers stod øverst på listen. Hans ord var lov. PLC er valgets største taber. Det er et korruptionshærget parti. Kandidaten Rizo burde have distanceret sig fra Aleman.

Om to år er der nyt kommunalvalg. Vil du tage imod en opfordring til at stille op som borgmester eller viceborgmesterkandidat for Liste 2, FSLN?

For en gangs skyld kommer svaret lidt tøvende. – Det er for tidligt at udtale sig om, men jeg ville overveje det, svarer forretningsmanden med et smil inden han stolt viser rundt i butikken.

 

Skrevet af Preben Høeg Rasmussen, Matagalpa, november 2006 Efterskrift

Nelson Artola trak sig som borgmester i Matagalpa efter sandinisternes landssejr og Daniel Ortegas genvalg til præsidentposten for at lede FISE, en statslig, national udviklingsfond. Den liberale viceborgmester, Gonzalo Navarro, avancerede derfor til borgmester for resten af valgperioden. Nelson Artola blev senere pludseligt afsat som leder af FISE og kontaktperson til biskob Obando y Brovo og har ikke siden besat ledende poster i hjemlandet.

Horasio Brenes blev faktisk minister i Ortegas regering, men forlod hurtigt posten for at blive Nicaraguas ambassadør i Mexico. Han døde få år senere.

Sandinisten Sadrach Zeledón blev ny borgmester i 2009 i Matagalpa og er efterfølgende genvalgt.
Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os