Menu

Daniel Ortega vinder præsidentvalget i første runde

Daniel Ortega vinder præsidentvalget i første runde

Sandinistfronten bliver landets største parti, - men to liberale partier sætter sig på flertallet i parlamentet. Endnu et latinamerikansk land rykker mod venstre.

Med omkring 91 procent af stemmerne optalt to dage efter valget (2007) står resultatet klart: FSLN og præsidentkandidaten Daniel Ortega, som den 11. november fylder 61 år, går frem og vinder omkring 38 procent stemmerne. Den liberale udbryder Eduardo Montealegre sætter sit gamle parti i skammekrogen og Alianca Liberal Nicaraguense, ALN, bliver den næststørste kraft med omkring 29 procent af stemmerne.

Det hidtil største parti Det liberale konstitutionelle Parti, PLC, anført af den korruptionsdømte eks-præsident, Arnoldo Aleman og deres kandidat José Rizo, mister sin dominans i parlamentet og opnår kun omkring 26 procent af stemmerne. Den sandinistiske udbrydergruppe, Bevægelsen for Fornyelse af Sandinismen, MRS, og deres kandidat Edmundo Jarquin slår ikke igennem som forventet og opnår omkring seks procent. Den femte kandidat, Eden Pastora, opnåede mindre end én procent af stemmerne.

Skrevet af Preben Høeg Rasmussen, december 2007.

Der skulle krydses på hele fire stemmesedler: præsident og vicepræsident, landsvalgte deputerede, departementsdeputerede og medlemmer til Parlacen, det mellemamerikanske parlament. Tendensen var den samme ved alle valg. Stemmeprocenten lå på omkring 63. Knap 2,5 millioner nicaraguanere kunne stemme og Sandinistfronten FSLN fik omkring 850.000 stemmer.

Hele natten blev der viftet med de rød-sorte flag i gaderne og der opstod trafikprop sent om natten i Managuas gader, da Daniel Ortega festede med sine tilhængere.


Fredeligt valg

IPADE, Instituttet for demokrati, organisationen Transparencia y Etica, de nationale og internationale observatører roser valgprocessen. Over 18.000 nationale og internationale valgobservatører fra over 25 lande har sammen med fire eks-præsidenter fra Nord- og Sydamerika fulgt valget tæt. Det fik den danske ambassadør i Nicaragua til at kalde valget for det mest overvågede nogensinde. Politiet melder at alt har forløbet fredeligt.

Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, finder valget demokratisk, fredeligt og transparent. Det står i kontrast til USA`s ambassade, som allerede før de første tal blev fremlagt af Valgrådet klokken 00.15 om natten såede tvivl om valgprocessen. EU kritiserede USA for at blande sig i valget.

Da resultatet stod klart ændredes tonerne fra USA. Nu hedder det sig, at det nye styre skal gives en chance. I den amerikanske administration har resultatet givet anledning til internt rivegilde. Taktikken med at splitte de to store partier, PLC og FSLN, lykkedes kun halvvejs. De liberale blev splittet, mens sandinisterne gik styrket ud af opgøret.


Vandt i første runde 

Valgreglerne er specielle i Nicaragua. Hvis en kandidat opnår over 40 procent af de afgivne stemmer i første runde vinder han valget. Opnår kandidaten under 40 procent skal der samtidig være en margen på fem procent til nummer to for at kunne udråbe sig som vinder. Ortega vandt i første runde. Som præsident bliver han leder af regeringen og den udøvende magt. Han kan se frem til en kamp mellem den udøvende og lovgivende magt. Partiet har ikke opnået flere deputerede i parlamentet end de hidtil 38 ud af 92. Faktisk opnåede partiet i 2001 43 procent af stemmerne, men den nye valglov har gavnet fronten, så den med 38 procent af stemmerne fastholder 38 pladser.

Landets konstitutionelle krise vil fortsætte, men aktørerne har nu byttet plads. Nu skal der føres en politik med pres både fra neden og fra oven.

De to liberale partier sætter sig på et flertal i parlamentet, men der er gravet dybe grøfter mellem dem. Hidtil har FSLN indgået politiske aftaler både med PLC og den anden liberale fløj og udfordringen bliver nu at opnå manøvredygtighed i parlamentet. 

Montealegre var den første til at anerkende resultatet og ankom til sandinist-hovedkvarteret for at lykønske Ortega. Montealegre lovede en demokratisk, konstruktiv og intelligent opposition. Ortega priste Montealegre for hans modige og positive optræden, og mente at besøget bidrog til at udtrykke stabilitet i landet.


Inspiration for Centralamerika

Journalister og organisationer fra hele verden har invaderet landet og valget har været fulgt tæt.

- For os er sandinisternes sejr en stor inspiration, siger Daniel Pascual Hernandez, præsident for bondeorganisationen CUC, Comite de Unidad Campesina, i Guatemala. Den store folkelige deltagelse, rykket mod venstre og udsigten til ændringer i de fattige befolkningers daglige liv, giver os inspiration i den fortsatte kamp. Det tilskynder os til at arbejde endnu hårdere for et politisk bæredygtigt projekt i Guatemala. 

Ikke blot Venezuela og Cuba har sendt lykønskninger, men blandt mange andre også nabolandene, som opfordrer til øget integration og fastholdelse af CAFTA-handelsaftalen med USA.Alliancepolitik

Sandinistfronten har især i de sidste to år lagt deres alliancepolitik om og kritiseret sig selv for sekterisme. Forsoningspolitikken har givet pote, og der er slugt mange kameler og underskrevet mange aftaler. 

Jaime Morales, fortsat medlem af PLC, bliver ny vicepræsident. Han var i 80`erne contraernes politiske leder, underskriver af fredsaftalen i 1989, medstifter af PLC og nær ven af Arnoldo Aleman. Han skal stå for kontakterne til udlandet og landets erhvervsliv. Han skal koordinere økonomiske anliggender.

Han udtaler efter valget, at der ikke vil ske nogen brutale ændringer i landets politik. Sandinisterne har lært at fortidens fejl, udtaler han.

Sandinisterne har sat sig ned med gruppe efter gruppe for at lytte til de forskellige befolkningsgruppers problemer. Vi står jo i samme situation, så lad os arbejde sammen og finde fælles løsninger. Vi arbejder for en ny politisk kultur med direkte folkeligt styre, siger FSLN.

Der er lovet kompensation til eks-contraerne, bedre forhold for miskitoerne på Atlanterhavskysten og respekt for den Katolske Kirke. Regeringen vil respektere CAFTA handelsaftalen med USA.

Men sandinisterne vil gå i tæt samarbejde med Venezuela, Cuba og Bolivia og samtidig tilslutte sig den alternative handelszone, ALBA.

Daniel Ortega tiltræder præsidentembedet den 10. januar 2007, og det vil ske med en omfattende folkelig manifestation.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os