Menu

Daniel Ortega genvalgt i første runde

Daniel Ortega genvalgt i første runde

(2007) Efter fem år som præsident i det største land i Centralamerika kan sandinistlederen nu se frem til en ny periode på fem år.  Ved valget den 6. november opnåede sandinistfronten, FSLN, hele 62,46 procent af stemmerne, en markant fremgang  i forhold til de 38% i 2006, hvor sandinisterne efter 16 år i opposition vendte tilbage til magten.

Af Preben Høeg Rasmussen

 

Opposition i ruiner

Men hvor en samlet opposition ville have vundet for fem år siden ligger oppositionen nu i ruiner. Den største liberale alliance, PLI, med Fabio Gadea i spidsen opnåede 31 procent af stemmerne. Fabio Gadea vil om fem år være 85 år og stiller ikke op igen. Som kandidaten med de næstfleste stemmer får han tilbudt plads nummer 91 i parlamentet (af 92).

Luften var gået helt ud af hjulene på den tidligere så magtfulde og kampagnestærke præsident, Arnoldo Aleman, som kun opnåede seks procent af stemmerne. Bortset fra ham selv, vil de fleste nu regne ham for en færdig mand i politik.

Der skulle sættes kryds ved fire stemmesedler til henholdsvis præsidentposten, parlamentet  (både 20 lands- og 70 kredsmandater) samt til Det Centralamerikanske Parlament. Omsat til parlamentspladser blev det til 62 pladser til FSLN, heraf et flertal kvinder,  26 til PLI og to til PLC.

 

Dans i gaden

Straks efter offentliggørelsen af de første optællingsresultater søndag aften kort  inden midnat strømmede hundredtusinder af mennesker ud på gaderne i hele landet for at fejre resultatet og danse hele natten. Opbakningen blandt ungdommen er markant og de mange stemmer kommer fra både land og by. Det er blevet særdeles moderne at være sandinist.

Valget er en triumf for Daniel Ortega personligt og ikke mindst for hans kone, der som permanent kommunikationsleder, har lagt valgstrategien. Daniel Ortegas magt er cementeret.

 

Flere armkræfter

FSLN har nu armkræfter til at få koordinet politikken mellem præsidentembeddet og parlamentet, den udøvende og den lovgivende magt. FSLN får absolut flertal i parlamentet og sammensætningen af parlamentet vil vise om man får mulighed for at lave grundlovsændringer, herunder ikke mindst klargøre lovgivningen omkring genvalg af en siddende præsident.

Befolkningen vil forvente resultater og FSLN vil have færre undskyldninger. Alligevel kan der ikke forventes en radikal anderledes politik.

Løfterne har været sparsomme ud over ”fortsat forandring, kristendom, socialisme og solidaritet”.

Erhvervslivet vil blive behandlet pænt, de sociale programmer vil fortsætte som lovet og man vil tale med større vægt i internationale sammenhænge og -spørgsmål. Det være sig i bestræbelserne for centralamerikansk integration, i ALBA-samarbejdet, i forhold til USA og i forhold til Den Europæiske Union, hvor EU er  i gang med at ratificere en handelsaftale med Centralamerika.

 

Høj stemmeprocent

Valget har været overvåget af en lang række internationale organisationer, herunder OEA, Organisationen af Amerikanske Stater og EU, Den Europæiske Union. Ved valget deltog omkring 70 % af de stemmeberettigede, en særdeles høj stemmeprocent både i Amerika og på verdensplan. Valgkampen og selve valget var det fredeligste i Nicaraguas ellers nok så omskiftelige historie. Nicaragua er blevet det mest stabile land i Centralamerika.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os