Menu

Forgiftede arbejdere får endelig erstatning af Dole

Forgiftede arbejdere får endelig erstatning af Dole

Der skulle gå flere årtier, før den amerikanske frugtgigant erkendte sit ansvar i gift-skandale. Tusinder af forgiftede bananarbejdere i Nicaragua kan nu se enden på en over 20 år lang kamp for retfærdighed. Arbejderne har kæmpet en langvarig kamp for at få frugtkoncernen Dole til at erkende et ansvar for, at arbejdernes helbred er blevet ødelagt. Dole benyttede i 60'erne, 70'erne og 80'erne giftstoffet nemagón (DBCP) på deres bananplantager i Mellemamerika, og det fik fatale følger for mange. Nemagon er et pesticid, som blandt andet kan betyde sterilitet, give kræft og være årsag til nyreskader. Dole fortsatte med at benytte stoffet efter, at det var blevet forbudt i USA.

Af Jørgen Hovgaard, koordinator af 3F's indsats i Latinamerika 

Bananarbejdernes faglige organisationer CST og ATC har med støtte fra den latinamerikanske sammenslutning for bananarbejdere, COLSIBA, stået i spidsen for kampen for at få sandheden frem. 

Nu er det endelig lykkedes at nå et resultat. Dole har accepteret at betale skadeserstatning til over 5000 arbejdere, der er blevet forgiftet af nemagón. 

En stor sejr

- Det er en vigtig sejr. På trods af alle de manøvrer og ressourcer, som transnationale Dole brugte for at afmontere kampen for retfærdighed, lykkedes det ikke at knække os, siger Roberto Ruíz, formand for bananarbejderne i Nicaragua. 

- Det vigtigste er, at Dole nu anerkender deres ansvar for den skade, som de har påført tusindvis af arbejdere i bananplantagerne. Samtidig åbnes en ny mulighed for at forhandle med andre virksomheder, som ikke har accepteret bananarbejdernes krav, understreger Roberto Ruíz. 

Selve erstatningerne er dog beskedne. Ifølge Roberto Ruíz blev der under forhandlingerne foretaget lægeundersøgelser af mere end 4.000 arbejdere i Nicaragua, hvor man diagnosticerede arbejderne i forskellige skadeskategorier. På basis af diagnoserne udbetalte Dole erstatninger på mellem 1.700 kr og 58.000 kr. til hver arbejder. Til sammenligning har skadede bønder og arbejdere i USA opnået omkring seks millioner kr. i erstatning. 

Mange af de arbejdere, der skulle have erstatning, er døde mens striden har stået på. 

Pengene blev overført fra Doles bank i USA til lokal bank i Nicaragua, hvor bananarbejderne efterfølgende kunne hæve deres erstatning. Som modtræk skulle arbejderne tilbagekalde 38 retslige anklager mod Dole. 

Dole har samtidig accepteret at betale erstatning til 780 forgiftede bananarbejdere, der har arbejdet med nemagón i Costa Rica. 

Nøglen var sammenhold

De faglige ledere påpeger, at nøglen til denne sejr har været sammenholdet i fagbevægelsen og arbejdernes vedvarende modstand. Der blev sat mange kræfter ind på at splitte arbejderne - ikke kun fra Doles side men også fra diverse nordamerikanske advokatfirmaer, der lugtede guld. Nogle arbejdere faldt for presset og en ussel betaling. Men flertallet holdt fast , fordi de havde tillid til deres organisationer og til, at retfærdighed skulle sejre.

Sagen om de forgiftede bananarbejdere blev kendt i den skandinaviske offentlighed, da Dole i 2009 forsøgte at stoppe den svensk producerede film, BANANAS, om selskabets brug af nemagón, og arbejdernes kamp for erstatning.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os