Menu

En dag med Ortega

En dag med Ortega

Daniel Ortega har været præsident i Nicaragua siden 2008. Det har han været før. Men det er ikke ham, som denne reportage handler om. Den handler om Octavio Ortega, som er en af hans arrigste modstandere. 

Præsidenten vil have bygget en interoceanisk kanal, som forbinder de to verdenshave Stillehavet og Atlanterhavet. Det vil kunne skabe jobs og bekæmpe fattigdommen, siger Daniel Ortega.

Det internationale selskab, HKND med den kinesiske rigmand Wang Jing i spidsen, fik i 2013 konsession på at bygge og drive kanalen i 50 år, men byggeriet skal være i gang inden år 2023.

Reportage og fotos: Preben Høeg Rasmussen

Octavio Ortega er landskoordinator for protesterne mod kanalbygggeriet valgt af de knap ti NGOer og foreninger i landet som er imod kanalprojektet, kaldet El Consejo Nacional en Defensa de la Tierra, Lago y Soberanía. Vi møder ham en mandag morgen i hans hus, som samtidig er hans kontor i Rivas i det sydlige Nicaragua. Udenfor huset viser et skilt at foreningen Fundamur holder til her. Han vil ikke selv blive direkte berørt af kanalen og underprojekterne, men han fremstår i dag, som den ledende figur i protestbevægelsen, som har organiseret over 50 demonstrationer mod kanalen, især på den anden side af den store Nicaragua-sø.

"Jeg er blevet interviewet af over 350, især udenlandske, journalister", fortæller Octavio. Denne morgen er vi fire journalister til stede. "Jeg har fået bank af politiet, er blevet smidt i fængsel, chikaneret, og min nabo udspionerer mig, men jeg fortsætter", fortæller den 54 årige aktivist med klar røst.

"Kineserne vil kolonisere landet, de vil fuldstændig overtage landet, de vil med nicaraguanske idenditetskort i hånden opkøbe al vores mad på markederne og hele landet vil blive buddistisk" proklamerer han. "Vi mister vores suverænitet, Nicaragua-søen vil blive forurenet, bønderne vil blive frarøvet deres jord, kirkegårde vil blive oversvømmet."

 

Octavio Ortega tager os med til tre familier i nærheden af kanalruten. Alle er bekymrede for om de får en ordentlig pris for deres jord. Efter interviewet spørger en ældre dame: "Octavio, hvordan gik demonstratioen i tirsdags inde i hovedstaden?"

Protestbevægelsen mod kanalen havde satset stort og indkaldt til en demonstration i Managua den 27. oktober 2015 med kravet om afskaffelsen af kanalloven. Ifølge Octavio kom der 10.000 demonstranter. Ifølge medierne kom der på lastbiler omkring 500-1.000 personer, som smadrede bilruder på deres vej ind i hovedstaden. Ni kanalmodstandere fik tæsk, oplyser Octavio.

Den sandinistiske ungdomsbevægelse, JS, havde samme dag indkaldt til en manifestation under parolen "Arbejde og Fred" og til støtte for at kanalen bliver bygget. Ikke bare i Managua gik folk på gaden, også i Rivas, Matagalpa, Jinotega, Leon, Esteli og andre byer. Det var en helt folkefest med sang og musik, udklædninger og dans. Sportsfolk, kunstnere og især unge bakkede massivt op. Omkring 100.000 deltog i aktiviterne.

Men Octavio Ortega er ligeglad, han fortsætter utrætteligt sin agitation. Vi kommer forbi en kirkegård ved Brito-floden, hvor kanalen skal gå. En gruppe mennesker lægger på "De dødes dag" blomster ved gravene for deres afdøde familiemedlemmer. Han springer ud af bilen: "Disse gravpladser vil blive skyllet bort af kanalen". "Hvem er du?" spørger en dame. "Jeg er Octavio Ortega og jeg leder de landsdækkende protester mod kanalen". Lad os holde et møde på lørdag kl. 16, så vil jeg vise jer loven for kanalen, så I kan se at det er sandt hvad jeg siger!"

"Hvordan går det med din NGO, Fundemur?", spørger vi Octavio under frokosten. "Det er flere år siden vi haft haft projekter, så nu lever jeg af journalister" svarer han.

"Vores næste træk bliver at lave en landsdækkende strejke den dag Daniel Ortega lægger den første sten ved byggeriet af havnen ved Brito", konkluderer Octavio Ortega.

De seneste undersøgelser af internationale analyseinstitutter viser, at over 70% af den nicaraguanske befolkning støtter kanal-planerne. Dysten og debatten vil fortsætte. Vinderen hedder Ortega.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os